Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyuszó betegségei 2: RHD vagy vérzéses hasmenés

2010.10.11

A nyulak vírus okozta vérzéses betegségének leggyakoribb elnevezése hazákban az RHD, amely a betegség angol nevének kezdőbetűiből áll. A teljes név: Rabbit Viral Hemorrhagic Disease. Találkozhatunk még az RVHD, a VHD és az RCD - a Rabbit Calicivirus  Diseasa névből - elnevezéssel is, országonként változóan.

   Az első megbetegedést 1984-ben, Kínában észlelték, majd 1985-től járványként söpört végig az európai nyúlállományban. Magyarországra 1986-87-ben terjedt át, az északi határszél felől érkezve. 1989-ben törzskönyvezték a hazai gyártású Leporiphylin vakcinát, ennek ellenére évente van megbetegedés az ország több pontján. A betegség kizárólag az üregi nyúltól származó fajokra veszélyes, így a házinyúlra is. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy más fajokat is megbetegít.

   Az RHD halálos, gyógyíthatatlan, rendkívül tünetszegény, gyors lefolyású betegség. Lappangási ideje 24-48 óra. Tünetei a láz, a táplálék visszautasítása, levertség, elkékült nyálkahártyák, nehézlégzés, idegrendszeri problémák, sárgaság, nyálkás hasmenés, habos vérzés az orrból és/vagy a végbélből. Főként a felnőtt állatokat veszélyezteti, náluk a mortalitás 90% fölötti. Az 1-2 hónaposnál fiatalabb nyulak ritkán betegszenek meg - náluk a halálozási arány nem éri el az 50%-ot -, viszont az enyhe tüneteket mutatók, vizeletükkel és székletükkel még 60 napig ürítik a vírust, ezáltal tovább fertőzhetnek, ahogy a túlélő felnőttek is. Emiatt a betegség bejelentési kötelezettség alá esik.

   A fenti tünetek észlelése, vagy a tünetek után bekövetkezett halál esetén mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. Boncolással kimutatható a hatalmasra duzzadt, gyulladt, a májsejtek károsodása miatt elhalt, sárga vagy fakóbarna máj; a belső szervek vérzése; a pirosas foltos vesék; a megnagyobbodott lép; az orrüreg, a légcső és a tüdő habos vérrel teltsége és a vérerek falának károsodása. A legtöbb vírus a májban található, ezért azonosításához ez a legmegfelelőbb szerv.

   A vírus, amely a calicivírusok közé tartozik, nagyon fertőző és magas stabilitású. Szobahőmérsékleten, ruhán beszáradt állapotban 105 napig, 60°C -on 2 napig őrzi meg ellenálló képességét. Rendkívül kevés, akár csupán száz vírus is elég a fertőződéshez, egy gombostűfejnyi helyen pedig több milliónyi található.

   A betegség gyorsan terjed a vírussal fertőzött zöldfélével, szénával és takarmánnyal, valamint trágyával és ragályfogó tárgyakkal. Kedvencünk védelme érdekében tartsuk távol a nyuszitól a rovarokat, rágcsálókat, a lakásból kijáró kutyákat és macskákat! A nyulak egymást a légutakon, karcolásokon, bőrhorzsolásokon keresztül, valamint testnedveikkel, vizeletükkel és székletükkel fertőzhetik. Ez a tetemekre is érvényes. A bemeneti kapu többnyire a száj, ahol a vírus bejutva gyorsan szétszóródik a szervezetben.

 

   Az RHD megelőzésének egyetlen módja a vakcinázás!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Shipped Ups Stendra Medicine Kelenutle

(Kelenutle, 2018.12.27 03:27)

Cialis Dose Recommandee Propecia Pill 1 Mg Amoxicillin Coumidan <a href=http://cialgeneri.com>cialis prices</a> Priligy Fachinformation Amoxicillin With Breast Feeding Purchase Doxycycline Online <a href=http://cidovir.com>cialis tablets for sale</a> Prezzo Levitra In Farmacia Buy Bupropion From India

Propecia Covered By Medicare MatPiodia

(MatPiodia, 2018.10.11 18:36)

Propecia Truth Comprar Cialis Farmacia Online Levitra Listino Farmacia <a href=http://tadalaffbuy.com>cialis 40 mg</a> Azithromycin Vs Amoxicillin Chlamidia