Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kakigondok

2010.10.18

Az egészséges nyulak kétféle székletet ürítenek. Az első a sima nyúldrazsé, amit előszeretettel potyogtat mindenfele. Ez általában szagtalan (hímeknél enyhén sörszagú lehet) kis kemény golyócska, melynek színe a barna és a fekete között változik. A másik a lágy bélsár vagy vakbélürülék, ez puhább, fényes és általában kisebb-nagyobb csomókba ragadva találkozunk vele. Ez a nyuszi számára az emésztéshez létfontosságú baktériumokat tartalmaz, ezt a nyuszi rögtön az ürítés után elfogyasztja. Ha mégis találkozunk vele, az azt jelenti hogy a nyuszit megzavarták/tuk, illetve túl sok magfélét kapott.

1. lágy bélsár 2. nyúldrazsé

Kép

Ha nyuszinknak hasmenése van, akkor először meg kell szüntetni a lédús zöldféléket és szénát, kis magot, illetve vizet adjunk neki. Ha a hasmenés folyamatos, forduljunk orvoshoz!!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

brita114@azet.sk

(mari, 2014.04.10 08:46)

az en nyulaimmal vam problema a szeme de csipasodik es utata prusogmek mit lehet temi hogy meg gugolamak koszomon szepem

anyoka47@gmail.com

(Mariann, 2013.09.06 18:40)

Szia!

Kérlek, meg tudnád mondani, egyáltalán miért bogyós a nyúl széklete? Valamilyen anatómiai okból vagy a tápláléka miatt? Talán nem tartalmaz elég vizet a tápláléka? Embernél ugye akkor bogyós, ha talán nem iszik elég folyadékot? De ha igen, és mégis bogyós, talán azért, mint a nyuszinak? Komolyan érdekel, ne nevess ki, kérlek.
Köszönöm előre is a választ.
Üdv:
Mariann.

melinda_molnar21@yahoo.com

(melindamo, 2012.02.12 19:21)

Kedves Nyusziszakértő,

az én nyuszim nagyon tüsszög, de az orra nem folyik és a szeme sem csipásodik. Viszont nagyon lelassult, begubózott, el van anyátlanodva, és enni is alig akar.
Hogy segítsek rajta, ha nem tudom orvoshoz vinni? Van olyan eledel, ami gyógyhatású lehet?
Köszönöm a segítséged,
Melinda

Re: melinda_molnar21@yahoo.com

(Admin, 2012.05.24 21:29)

Kedves Melinda!

Ne haragudj a késői válaszért, sajnos volt némi technikai gondom az utóbbi pár hónapban.
A nyuszid remélem jól van azóta, ha igen, akkor valószínűleg csak egy kis megfázásról volt szó. Ami ilyenkor segíthet, az a sok zöldség és magkeverék, hogy minél többet egyen. De az orvos nem helyettesíthető! Ha olyan tüneteket észlelsz a nyuszin amik betegségre utalnak, mindenképp szakemberhez kell vinned.

Üdv: Admin